Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Michał_Michał
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2015 1:53 pm Temat postu: Niejednolity system liczenia punktów. |
|
|
W mojej grze z Kretesem zauważyłem, że wynik na zagram różnił się od wyniku na eido. Wgłębiając się w przyczynę zauważyłem, że na zagram punkty za "odbite pola" nie wliczają się do łącznego wyniku, a na eido wliczają się. Żeby to zobrazować przeprowadziłem drobny eksperyment i doprowadziłem do sytuacji gdzie czerwony na zagram wygrywa, a na edio niebieski wygrywa.
Zrzut z gry:
Link
Teraz moje pytanie - który sposób liczenia jest prawidłowy ?
Powracając do gry z Kretesem link to chodzi tu o grupę N6. Na szczęście nie miało to wpływy na zmianę zwycięzcy, ale gdybym przegrywał ośmioma polami to wg. zagram przegrałbym ośmioma polami, a na eido wygrałbym dwoma polami.
A co Wy o tym sądzicie ?
Ostatnio zmieniony przez Michał_Michał dnia Wto Lut 24, 2015 5:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
kubusio
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2015 4:40 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawe spostrzeżenie.
Nie powinno ich się liczyć bo na nich nie można już grać a do basenów liczą się te pola na których grać się da. |
|
Powrót do góry |
|
|
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2015 9:01 pm Temat postu: |
|
|
zawsze to bylo na zasadzie odbijania więźniów. okrążając bazę przeciwnika odbijało się "więźniów" I odejmowało się przeciwnikowi odbite kropki od wyniku. |
|
Powrót do góry |
|
|
kibic777 kropki.legion.pl
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2015 12:13 am Temat postu: |
|
|
prawidłowy sposób liczenia jest na zagram i jest dokładnie taki jakby trzeba by było grac do ostatniej możliwej do postawienia kropki
niebieski w ostatnim możliwym do wykonania dla siebie ruchu (w swoim lub neutralnym terytorium) zamyka i w tym momencie 2 punkty z konta czerwonego zostają odjęte |
|
Powrót do góry |
|
|
Michał_Michał
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2015 10:53 am Temat postu: |
|
|
Nie chodziło mi o kropki, tylko o pola, przecięcia czy jak to tam nazywacie. To, że odbite kropki odejmuje się od wyniku to wiadoma sprawa...
Co do zasad liczenia, to faktycznie na zagram jest prawidłowo. |
|
Powrót do góry |
|
|
kaczor
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 11:57 am Temat postu: |
|
|
kibic, w jaki sposób algorytm wie który gracz i kiedy postawi ostatnią kropkę?
np z linku Michała pole l17. Czy system uwzględnia / wyklucza pola już otoczone (puste).. |
|
Powrót do góry |
|
|
kubusio
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Błędem który popełniło EIDO było ponowne wrzucenie do gry tych pól które:
1) nie miały postawionej kropki
2) leżały w zamkniętym okrążeniu
3) przy podliczaniu basenów leżały w "basenie" który anulował zamknięcie przeciwnika
W tej grze były to puste pola leżące w zamknięciu wokół m6.
Takie kropki nie mogą się liczyć do basenu ponieważ one nigdy już nie wracają do gry. Dopóki oryginalne zamknięcie istnieje - nie da się tam postawić kropki. Jak to zamknięcie zostanie anulowane przez inne, okrążające - dalej nie da się tam postawić kropki. |
|
Powrót do góry |
|
|
|