Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
TheBest78
|
Wysłany: Wto Lip 22, 2003 11:30 pm Temat postu: |
|
|
To nie jest takie głupie, sztuką jest wygrać z kimś, komu na kropkach daje sie np 5 handi ustawionych podobnie jak w go, w krzyżyk. |
|
Powrót do góry |
|
|
Kaisuj
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 8:47 am Temat postu: |
|
|
To moze wprowadzimy jeszcze rankowanie do kropek. Trzeba bedzie zorganizowac turniej o tytul menji (czy jak to sie pisze), a potem reszta bedzie mogla rozgrywac z nim partie handicapowe. W zasadzie mistrzem powinien byc czerwony chyba... i to jemu nalezy sie 9 dan. |
|
Powrót do góry |
|
|
radji
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 8:57 am Temat postu: |
|
|
hehe, juz chyba wiem jak zakończe swoja powieśc jedna wielka wspaniała kochająca sie gokropkoreligia, fikcja czy prawda? |
|
Powrót do góry |
|
|
Kaisuj
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 9:10 am Temat postu: |
|
|
OJ obawiam sie, ze moze to byc jednak prawda. Ostatnio zastanawialem sie na ile to przenikanie go do kropek wynika z podobienstwa tych gier, a na ile z tego, ze my zaangazowalismy sie do grania w go. Bo pomyslcie tak na zdrowy rozum. Cala masa ludzi, ktora sobie gra w kropki w podstawowce czy liceum tak, jak mysmy to kiedys robili, nie ma zielonego pojecia o basenach i go. Graja tak, jak sie gralo w kropki przez lata. Czy mysmy zmienili kropki, czy moze odkrylismy lepsze techniki, lepiej zrozumielismy te gre niz cala masa ludzi grajacych w szkolach. Jak to sie skonczy? Upodabnianie sie kropek do go stwarza podstawowe pytanie: czy jest sens grac jeszcze w kropki, skoro go jest juz tak bardzo podobne pod wzgledem taktycznym, a daje jednoczesnie wieksze mozliwosci (w sensie skomplikowania gry i glowkowania nad tym co by tu zrobic, aby przezyc). Sam nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
|
dzarol
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 9:33 am Temat postu: |
|
|
Ludzie qrwa co wy piszecie, to GO poprzestawialo wam w glowach.Nie mozna popownywac kropek z go bo to sa dwie rozne gry, nawet jesli moga wydawac sie podobne
KROPKI to KROPKI, a GO to GO |
|
Powrót do góry |
|
|
TheBest78
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 10:55 am Temat postu: |
|
|
Kropki były, są i zawsze będą w szkołach. W końcu która nauczycielka pozwoli rozłożyć w trakcie lekcji na ławce plansze do go i bawić się pchełkami |
|
Powrót do góry |
|
|
Kaisuj
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Chodzilo mi jedynie o to, ze poziom gry w kropki w polskich szkolach odbiega na tyle od tego na cronixie, ze porownywanie kropek z go ma jedynie sens jesli mowimy o wlasnie takiej grze najlepszcyh z cronixa, a nie kropkacj jako takich w klasycznym wykonaniu, na kartce papieru. |
|
Powrót do góry |
|
|
szwagiereczek
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Ja popieram dzarola ! Co wy Qrwa piszecie może i bedzie pokuj miedzy go i kropkami ale nie na dłu go bo...olśnie was leo tworzy serwer dla kropek! |
|
Powrót do góry |
|
|
leokles
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 10:55 pm Temat postu: |
|
|
Nie pokładajcie we mnie zbyt dużych nadziei. Nie chciałbym Was rozczarować, nie mogę niczego zagwarantować, jednakże zważywszy na aktualną sytuację istnieje znaczne prawdopodobieństwo iż wkrótce założę serwer dla kropek. Jak dotychczas jestem dobrze nastawiony do dalszej pracy („młody idealista”) Proszę jedynie o cierpliwość, jeśli natomiast będę potrzebował czyjejś pomocy to zostawię adnotacje na forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
kibic777 kropki.legion.pl
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2003 11:36 pm Temat postu: |
|
|
dzarol napisał: | Ludzie qrwa co wy piszecie, to GO poprzestawialo wam w glowach.Nie mozna popownywac kropek z go bo to sa dwie rozne gry, nawet jeslimoga wydawac sie podobne
KROPKI to KROPKI, a GO to GO |
to nie sa dwie rozne gry, w koncu jak pisza ruscy, kropki to europejska odmiana go |
|
Powrót do góry |
|
|
kibic777 kropki.legion.pl
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2003 12:08 am Temat postu: |
|
|
szwagiereczek napisał: | HANDICAPY NA KROPKACH! :evil:BEZ SENS To jest upodabnianie naszych wspaniałych kropek do tej beznadziejner gry GO |
e tam szwagiereczek - przesadzasz, handicapy to jest niezla sprawa, gra jest ciekawsza jesli przeciwnik ma szanse na wygrana
chyba jako pierwszy dotad gralem na zagraj.pl z handicapami , na poczatku wydawalo mi sie ze 5 kropek niewiele zmienia jednak przekonalem sie ze jest inaczej
ustawianie handicapow (mniej wiecej tak jak w go) jest na kropkach bardzo efektywna pomoca dla tego kto je dostanie, jesli macie okazje zagrac z przeciwnikiem o innym poziomie umiejetnosci, sprobujcie z nim zagrac z handi w kropki a przekonacie sie ze zabawa moze byc lepsza |
|
Powrót do góry |
|
|
Kaisuj
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2003 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze to kropki sa mimo wszystko podobne do go. Nie raz sie zastanawialem czy kropki de facto nie wziely sie w prostej lini z go. Dla tego Ruscy nazywajac kropki europejskim go maja sporo racji. Mnie jedynie astanawia wplyw grania w go na to jak ktos gra w kropki. Moze jestem za cienki by sie na ten temat wypowiadac, ale uwazam, ze jednak go wcale tak bardzo nie pomaga, zwlaszcza jesli jest slabym goista. Co do Handi to sie jeszcze bardziej zgodze z Adminem. Dawanie forow zawsze mialo na celu wyrownanie poziomu gry, przez co gra staje sie ciekawsza. To jest zasada stosowana w ielu sportach czy grach. Nawet taka podworkowa pilka nozna. Zawsze staramy sie wybrac rowne sklady. I to lezy w interesie obu druzyn. Bo nie jest milo przedupic mecz 10 bramkami, ale wygrac latwo to tez watpliwa przyjemnosc. Czasem granie w silniejszym skladzie ma na celu przecwiczenie pewnych wariantow, a wiec sparing. Ale nawet sparing powinien byc z w miare dobra druzyna by te sprawdzane warianty byly sprawdzone w wiarygodnych sytuacjach. Handi daje ciekawsza gre i ma jak najbardziej uzasadniony sens. Uwazam, ze granie w kropki z handi to genialny pomysl i z checia bym tego sprobowal zarowno grajac z przewaga kropek, jak rowniesz dajac komus kropki, wyestepujac jako silniejszy. |
|
Powrót do góry |
|
|
szwagiereczek
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2003 10:40 pm Temat postu: |
|
|
No dobra poddaje sie macie racje |
|
Powrót do góry |
|
|
Kaisuj
|
Wysłany: Pią Lip 25, 2003 12:20 pm Temat postu: |
|
|
heheheh |
|
Powrót do góry |
|
|
mastersx
|
Wysłany: Pią Lip 25, 2003 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Z tym wynalazkiem z go to w sumie macie racje, ale na razie nie ma co sie nad takimi glupotami zastanawiac bo nie ma gdzie grac w kropki nawet normalnie . |
|
Powrót do góry |
|
|
|