Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Sro Lis 01, 2017 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Rzeczywistość się zmienia teraz bardziej ten rank jest poto by motywować do udziału. Tamto o czym piszesz bao to stare dzieje.
Tam się sumowalo wszystko z każdego turnieju, później miały być 3 ostatnie turnieje itp.
Chyba stanęło na ostatnim turnieju a jak ktoś nie brał udziału to z wczesniejszych, nie wiem czy regulamin był uaktualniany.
Trza będzie to zrobić!
Do siły to się nie ma jeśli chodzi o graczy którzy jakiś czas nie brali udziału, ale przez to będą mieli cięższych przeciwników i wicewersa, może to i szansą dla słabszych
Dodatkowo ustaliliśmy że gracz że słabszym rankiem przechodzi w przypadku tej samej ilości punktów.
Przetestujemy w tym turnieju.
Robimy te ruchome grupy co ostatnio? Kto jest przeciw?
Bo turniej czas zaczac! |
|
Powrót do góry |
|
|
bartek
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2017 7:51 am Temat postu: |
|
|
a w przypadku tej samej ilości pkt mecz bezpośredni nie będzie miał znaczenia? |
|
Powrót do góry |
|
|
Nemmerle
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2017 1:14 pm Temat postu: |
|
|
Nie jestem pewien jak dzialaly ruchome grupy ale poki bede wiedzial z kim gram to spoko A wlasnie - nie wiem czy ma to znaczenie ale mozna zmienic z nemmerle na nemmerle5? |
|
Powrót do góry |
|
|
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2017 3:18 pm Temat postu: |
|
|
Mozna nemmerle, byle bys rozegral caly turniej na tym nicku. Obadaj jak to było w Wielkim turnieju pamięci Arosa http://www.kropki.legion.pl/viewtopic.php?t=667
Możemy tak zrobić Bartek. Przy ruchomych grupach i łącznej tabeli jak ostatni, w takiej sytuacji było 5 osób. Ż tym że 3ech z nich grało 2 bezpośrednie mecze czyli kaczus michal i pomocnik mieli 1 wygrana i 1 przegrana, za to senny Mojżesz i Kretes mieli taki mecz 1.senny Mojżesz 1 wygrana, Kretes 1 przegrana.
Kaczus 1/1 4pkt
Michał 1/1 4pkt
Pomocnik 1/1 4pkt
Senny_mojrzesz 1/0 3pkt
Kretes 0/1 1pkt
Czy to coś wyjaśnia? Nie za bardzo chyba że senny_mojrzesz najlepiej a Kretes najgorzej obliczajac tak. Punkty / na rozegrane mecze. Bo nie można karać kogoś że z kimś kto miał tyle samo punktów stoczył 1 mecz, walkowerem nie było.
Wpadłem na lepszy pomysł. Nie wiem czy gdzie było to stosowane...
Najpierw obliczalo by się z jak silnym przeciwnikiem wygrał lub przegrał. Skąd wiemy kto był silny? Po zdobytych punktach. Dajmy np za wygrana z kimś kto zebrał najmniejszą ilość punktów (3 pkt za 3 przegrane) ma się +1 pkt siłowy. I tak w górę np za wygrana z kims kto miał 5pkt dostanie się 3pkt siłowe...
Za przegrana z kimś kto zebrał maksymalną ilość punktów tracili by się -1pkt siłowy i tak w dol. Czyli za przegrana z kimś kto miał 5pkt straciło by się -5pkt siłowych...
I dopiero jak by to nie wyjaśniło to ktoś z mniejszym rankiem ligowym byłby wyzej
Ostatnio zmieniony przez senny_mojrzesz dnia Czw Lis 02, 2017 9:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
bartek
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2017 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, w takiej sytuacji jak ta:
Kaczus 1/1 4pkt
Michał 1/1 4pkt
Pomocnik 1/1 g
Senny_mojrzesz 1/0
Kretes 0/1
Dobrze sprawdza się tzw. ratio, czyli stosunek liczby pkt do liczby meczów i tak:
senny - 3
kaczus - 2
michał - 2
pomocnik - 2
kretes - 0
I wówczas trójka mająca po 2 pkt jest klasyfikowana od najniższego ranku do najwyższego (osobiście wolałbym na odwrót, ale już tutaj odpuszczę by pewnie byłbym jedynym ) |
|
Powrót do góry |
|
|
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2017 9:18 pm Temat postu: |
|
|
No napisałem wyżej że jeśli zdobyte punkty / rozegrane mecze to ma to jakiś sens. Zaraz zademonstruje jak by to wyglądało w tabeli z punktami silowymi...
W takiej opcji jest mniej przypadkowosci, Bo powinno się liczyć z jak silnym się przegrało i z jak silnym wygrało, To bardziej przedstawia sytuację niż mecze bezpośrednie między graczami z tą samą ilością punktów.
pod ksywami w dolnej tabelce widac ile punktow silowych "pkt.sil." jest za zwyciestwo (+) lub za przegrana (-) z danym graczem, co podliczone jest w gornej tablece w rubryce "pkt.sil.
do przykladu zostala podana tabela laczna z ostaniego WTPA
x | ksywa | gry | punkty | wygrana | remis | porażka | porażka | pkt.sil. | rank |
1. | Meardin | 3 | 9 | 3 | 0 | 0 | 0 | 11 | 3 |
2. | pawel | 3 | 9 | 3 | 0 | 0 | 0 | 9 | 2 |
3. | kubusio | 3 | 9 | 3 | 0 | 0 | 0 | 7 | 1 |
4. | Grzesiek2f | 3 | 7 | 2 | 0 | 1 | 1 | 3 | 14 |
5. | baobab | 3 | 7 | 2 | 0 | 1 | 1 | 1 | 5 |
6. | senny_mojrzesz | 3 | 5 | 1 | 0 | 2 | 2 | -1 | 6 |
7. | pomocnik | 3 | 5 | 1 | 0 | 2 | 2 | -3 | 10 |
8. | Michał | 3 | 5 | 1 | 0 | 2 | 2 | -3 | 7 |
9. | kaczus | 3 | 5 | 1 | 0 | 2 | 2 | -3 | 4 |
10. | kretes | 3 | 5 | 1 | 0 | 2 | 2 | -5 | 8 |
11. | Dark_Ser | 3 | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | -7 | 9 |
12. | TatarPL | 3 | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | -9 | 12 |
Jak przechodził ten z wyższym rankiem ligowym Bartek to często powtarzalo się to w następnym roku i ktoś kto zdobywał taką samą ilość punktów co ten z wyższym rankiem to zawsze odpadła ten z niższym, często padało na Kretesa, na mnie też czasami.
Jeśli ma w takiej sytuacji przechodzić ktoś z niższym rankiem wtedy jest możliwość odbicia sie w następnym turnieju że tym razem przejdzie osoba która ostatno przez to odpadła. Bo w przypadku gdy przechodził ten z wyższym to nie byłoby możliwości "odbicia się" ppprostu zamiast 7miu punktów musiało by sięzdobyć 9. Co dla średnich graczy graniczylo z cudem, a tym lepszym zdarzało się przegrać ten jeden mecz i mieć 7pkt i mimo to przechodzili dzieki rankowi i tak w koło Macieju...
Ostatnio zmieniony przez senny_mojrzesz dnia Pią Lis 03, 2017 5:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Pią Lis 03, 2017 10:25 am Temat postu: |
|
|
Mamy 15 osób więc, albo robimy eliminacje by zostało osób 12, albo gramy po 4 mecze i zostaje 15 osob bez eliminacji i po 4rech meczach dopiero ćwierćfinaly.
Co wybieracie?
Uczestnicy nie posiadające konta na Facebooku proszeni są o założenie go chociażby do turnieju, bo mamy czat dla uczestników turnieju! |
|
Powrót do góry |
|
|
leokles
|
Wysłany: Pią Lis 03, 2017 3:58 pm Temat postu: |
|
|
To kiedy zaczynamy? |
|
Powrót do góry |
|
|
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Pią Lis 03, 2017 5:21 pm Temat postu: |
|
|
czekamy na potwierdzenie uczestnikow i na odpowiedzi na wczesniejsze pytania co do systemu rozgrywek.
komu sie nie chce czytac niech potwierdzi udzial i ze sie zgadza na dane ustalenia, ale pozniej niech nie ma pretensji ze myslal ze to jest inaczej
ja jestem w trakcie pisania nowego regulaminu z nowymi ustaleniami, ale tez jestem w trakcie wyjazdu wiec poczytajcie prosze wczesniejsze posty i wyrazcie swoje zdanie albo jak pisalem juz zgodzcie sie na dane ustalenia. pzdr |
|
Powrót do góry |
|
|
WOLAN
|
Wysłany: Sob Lis 04, 2017 9:18 pm Temat postu: |
|
|
widzę, że w tych Waszych obliczeniach na turniej jestem pomijany, rozumiem że spóźnilem się z zapisem, życzę zatem wszystkim milej gry i do nastepnego, pozdr! |
|
Powrót do góry |
|
|
Michał_Michał
|
Wysłany: Sob Lis 04, 2017 9:57 pm Temat postu: |
|
|
Wolan ! grasz z nami !
ja jestem za dobrą grą, reszta mniej istotna dostosuję się do zdania reszty.
byle szybko zacząć, bo mam głód gry |
|
Powrót do góry |
|
|
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Nie Lis 05, 2017 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Ta tabela jest przykladem omowien WOLAN. Ty jestes 15ta osoba do turnieju. Dzieki za wypowiedź chłopaki i dziewczyny. Nie możemy zacząć póki wszyscy nie potwierdźcie udziału. |
|
Powrót do góry |
|
|
Nemmerle
|
Wysłany: Nie Lis 05, 2017 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Przyjmę ustalenia jakie będą i potwierdzam udział |
|
Powrót do góry |